Öncelikle yeni yılda herkese sağlık, huzur, mutluluk ve başarı diliyorum! Bu yazımda sizlere benim gibi aktif spor yapan sporcularda pilatesin hem fizik anlamında hem performans anlamında sağladığı yararlardan bahsetmek istiyorum. Pilates ile ilk tanışmam aslında şöyle başladı: “Ne var ki sanki, benim yaptığım idmana kıyasla kolaydır!” deyip denemiştim. Tabii ki öyle olmadığını anlamam uzun sürmedi. Bu durumun pilates hocamın eski basketbolcu olması ile alakası olabilir. Pilates hocam yaptığım spor doğrultusunda beni hep doğru bir şekilde çalıştırdı. Bir basketbolcu için çok önemli olan core kaslarını kuvvetlendirmeye ve stabilizasyonuna yönelik çalıştık. Gerçi ben daha ilk günden cadillac’ta taklalar atarak Derya’yı korkutmayı başarmıştım. Pilatesin gerçekten vücuduma çok iyi geldiğini anladıktan sonra bu dersler benim için bir rutinim haline geldi. Kendi takım idmanımdan çıkıp pilatese gittiğim günler oldu veya takımımın izin günlerinde sabahları güne pilatesle başlamak kendimi çok daha iyi hissettirdi. Profesyonel basketbolcu olarak yaptığımız idmanlar evet çok ağır oluyor. Hem ağırlık hem de top idmanlarımız yeteri kadar yorucu ama vücuda yönelik çalışmalar yapıldığında, pilatesin inanılmaz derecede rahatlattığı düşüncesindeyim. Ama asıl bu işin eğitmeni olan Derya Çam’ın ağzından basketbol ve pilatesin nasıl bütünleştiğini dinleyelim;
“Eski bir profesyonel basketbolcu olarak üst düzey sporcuların, özellikle basketbolcuların rutin antrenman programlarına oldukça hakim bir pilates eğitmeniyim. Bu farkındalıkla, oyuncuların kişisel ihtiyaçlarını gözeterek, rutin antrenman programlarını destekleyici ve yaptıkları sporda maksimum fayda sağlayabilmelerine yönelik bir pilates programı uyguluyorum.”
Derya Çam basketbolcuların pilatesten sağladığı faydaları şöyle ele alıyor:
Pilatesin en belirgin faydalarından bir tanesi, sadece core kaslarını değil, aynı zamanda core stabilizasyonunu sağlamasıdır. Şunu biliyoruz ki, bütünsel olarak kuvvetin geliştirilmesinin yanı sıra, core stabilizasyonu gelişmiş bir oyuncu bedeni, şut atarken ya da pas verirken core kaslarını daha sağlam ve stabil kullanabilir bir hale geliyor. Bu da yaptığı sporda isabetli şut ve pas oranını artıran bir sonuç doğuruyor. Diğer bir faydası ise, oyuncuların postür hizalanmaları ve propriosepsiyonları (uzayda bulundukları konum) ile ilgili daha bilinçli bir farkındalığa ulaşmalarını sağlamasıdır. Basketbolda pozisyonel olarak çok ani değişiklikler yaşanıyor. Oyuncuların çok hızlı koşarken aniden durması gerekebilir, yön değiştirmesi gerekebilir. Bu tarz ani hareket geçişlerinde; sporcunun ayak, diz, kalça gibi uzuvlarının nerede konumlandığının farkına varması ve algısının gelişme göstermesi, sakatlanma riskini de önemli ölçüde azaltır.
Basketbolcular için diğer bir konu ise çabukluktur. Bunu geliştirmek için vücut esnekliğinin de gelişiyor olması gerekir. Pilates, büyük ölçüde kasların uzayarak çalışmasına odaklanır. Bu da sporcunun çabukluğunu artırmak için fayda sağlar.
Özetle pilates, kaslar arasındaki olası dengesizliği iyileştirmeye yardımcı olur. Sporcuların postüründe gözle görülür düzelme sağlar. Beden farkındalığını geliştirir, esnekliği artırır, bütünsel olarak güç ve stabilizasyon kazandırır. Tüm bunlara bağlı olarak, performanslarının artmasına ve sakatlık risklerinin azalmasına yardımcı olur.
Derya’ya detaylı açıklamaları için çok teşekkür ediyorum. Burada pilatesin profesyonel sporcular için ekstra yararlarından bahsettik ama tabii ki pilatesin gelişme çağındaki çocuklardan tutun da yaşı ileri olan bireylere kadar herkes için çok faydalı bir hareket metodu olduğunu biliyoruz.